Hoppa till huvudinnehåll

Skattepolitik

En politik för hållbar tillväxt, ökad jämlikhet och full sysselsättning behöver understödjas av en hög kvalitet i välfärdstjänster samt trygga och kostnadseffektiva försäkringssystem. Skatterna fyller i detta hänseende flera viktiga funktioner. De ska vara en stabil finansiering av offentliga investeringar, utbildning och en aktiv arbetsmarknads- och näringspolitik. Därtill bör de jämna ut inkomster, konsumtion och sparande mellan olika inkomstgrupper och vara styrande i klimat- och miljöpolitiken. Det finns ett samband mellan ett relativt högt skatteuttag och hög sysselsättning. Skattefinansierad äldreomsorg, förskola och fritids gör det möjligt för flera att kombinera yrkes- och familjeliv.

För att skattesystemets ska uppfattas som legitimt är det viktigt att skattereglerna är generella, enkla och med breda skattebaser. Detta var också utgångspunkten för den stora skattereformen i början av 1990-talet. Detta resulterade i lägre skatter på arbete, skärpt beskattning av kapital och minskade möjligheter till skatteplanering. Sedan dess har det gjorts många avsteg från dessa principer. Skattesystemet har utvecklats till att bli ett sammelsurium av olika avdrag, reduktioner och nedsättningar av olika skatter. Skatterna har också sänkts kraftigt sedan skattereformen. Mellan 1990 och 2024 har skattekvoten sänkts från 49,8 procent av BNP till 41,1 procent, vilket motsvarar ca 560 miljarder kronor i mindre skatteinkomster varje år. Skattesänkningarna har satt press på de offentliga välfärdstjänsterna och ökat den ekonomiska ojämlikheten. Sverige behöver en ny stor skattereform, som ökar skatteintäkterna och stärker likformigheten i skattesystemet.

Vänsterpartiets skatteförslag:

  • Tar bort ineffektiva skattenedsättningar på ca 40 miljarder
  • Nej till regeringens skattesänkningar för miljonärer
  • Återinför principen om lika skatt på lika inkomst, vilket innebär sänkt skatt för sjuka, arbetslösa, sjukpensionärer m.fl.
  • Skattereduktion för avgift till fackförening.
  • Avvisar regeringens nya jobbskatteavdrag
  • Ingen som tjänar under 45 000 kr/mån får höjd skatt med Vänsterpartiets förslag.
  • En statlig fastighetsskatt införs på villor med ett marknadsvärde över 8,5 miljoner kronor. Fastighetsskatten beräknas omfatta cirka 142 000 småhus, vilket motsvarar cirka 6 procent av Sveriges samtliga småhus. En begränsningsregel införs samtidigt, så ingen betalar mer än 4 procent av sin inkomst i fastighetsskatt.
  • Utdelning och kapitalvinst från onoterade aktier ska beskattas med 30 procent.
  • Utdelning och kapitalvinst från fåmansbolag ska beskattas med 30 procent.