Hälften av Sveriges invånare har en livmoder. Under cirka 30 år av sina liv kommer de att få mens ungefär en gång i månaden. Men det finns fortfarande ett tabu kring mens.
– Om ungdomsmottagningar och skolorna ger tillgång till mensskydd, det skulle till exempel kunna finnas på skoltoaletter, så skulle det förhoppningsvis öppna upp samtalet och bryta tabut ännu mer, säger Nooshi Dadgostar, Vänsterpartiets vice ordförande.
Många unga har föräldrar som kan köpa mensskydd, men ibland kan det kännas pinsamt att fråga föräldrarna och det kan bli en ganska stor utgift för den som lever på studiebidraget. För dem blir det en merkostnad för mensskydd, som till exempel bindor, tamponger, och menskopp som ofta överstiger 500 kronor om året. Dessutom är det viktigt att tjejerna känner sig trygga om de till exempel råkar få mensen på skoltid.
– Det här är en satsning på alla unga tjejer. Ingen ska behöva ta pengar från sitt studiebidrag för att lägga på mensskydd och ingen ska känna att de måste gå hem från skolan om de får mens, säger Nooshi Dadgostar.
I New York har man redan beslutat att införa fri tillgång på mensskydd för alla elever. Vänsterpartiet vill möjliggöra för kommuner och landsting i Sverige att följa i deras fotspår. Vi föreslår därför ett stimulansbidrag som ska gå till gratis mensskydd till ungdomar upp till och med 20 års ålder.
I Sverige har vi väl fungerande ungdomsmottagningar som kan hjälpa till att distribuera mensskydden till unga. Personalen på ungdomsmottagningarna har dessutom kompetens att diskutera reproduktiv hälsa, smärtlindring och väga för och nackdelar med olika mensskydd i vad som annars kan upplevas som en djungel av produkter. Även elevhälsovården bör få möjlighet att dela ut mensskydd.
Beräknad kostnad: 300 miljoner.
Mer information
Vänsterpartiets pressjour: 070-620 00 64 (ej sms)