Jonas Larsson är 42 år och arbetar på BT Products som tillverkar lagertruckar. Det är den största industrin i Mjölby med 1200 metallarbetare. Företaget producerar så det knakar, berättar Jonas. Det är den tredje största tillverkaren i Europa.
– Vi brukar säga att när det är goda tider flyttas oxfilé och när det är dåliga tider kör folk blodpudding. Saker och ting behöver flyttas oavsett konjunktur, säger han.
Känns bra att ha blivit medlem i Vänsterpartiet
– Det har legat i luften länge för mig. Men som gammal socialdemokrat vill man ju ge det hela en chans, ja, många chanser. När Löfven sedan blev statsminister så hoppades jag att det skulle vända till något bättre. Det var ju vår gamla förbundsordförande.
– Jag kan absolut förstå att det är ett svårt läge när man inte kan få någon vettig riksdagsmajoritet. Men när man inte kan stå upp för sina värderingar och sin politik eller ideologi, det tål inte jag. Bättre då att ta en fajt och förlora, men kunna gå med rak rygg. Nu handlar ju politiken bara att vända kappan efter vinden. Ingen begriper vilket samhälle som socialdemokraterna vill ha. Det är bara att lappa och laga och kompromissa ihjäl sig, känns det som.
När de släppte kravet på kollektivavtal för YA-jobben*, då flög kapsylen av, säger han. Det var liksom droppen.
Nu har jag gått med i Vänsterpartiet och det känns bra, jättebra.
*(Yrkesintroduktionsanställningar, där arbetsgivaren får ekonomiskt stöd för att anställa).
Alla har en liten hårdrockare inom sig
På fritiden är Jonas Larsson trummis i ett band som spelar ihop via ABF. Och så samlar han på skivor.
– Jag tror att alla har en liten hårdrockare inom sig. Åtminstone efter några öl, så kan högerfoten börja röra på sig hos många. Han skrattar lite. Men framför allt gillar jag 60-70-tals proggen, både den politiska men också proggen med ETT G, den mer psykedeliska och experimentella…
Och så har han gift sig med sin Linda efter 22 år. Det var på 40-årsdagen.
– Det var väl dags, säger han upprymt. Vi har ju en gemensam dotter som fyllt 18…
Många år i klubbstyrelsen
Jonas Larsson är uppväxt i Mjölby och efter grundskolan gick han verkstadstekniskt gymnasium med inriktning mot att bli svetsare, vilket han också blev. 1995 fick Jonas fast jobb på BT Products. Där har han arbetat som svetsare till 2003 då han blev förtroendevald på heltid. Nu, efter att ha varit vice ordförande i många år, har både han och ordföranden klivit åt sidan för yngre fackliga förmågor.
– Så nu är det plantskola. Det är viktigt att det kommer fram yngre och vi finns ju kvar som stöd i styrelsen, säger Jonas.
På BT är 96 procent fackligt organiserade. Snittlönen är cirka 27 500 kr inklusive bonuslön.
Arbetarens svarta låda är stulen
Den viktigaste fackliga frågan just nu är den psyko-sociala miljön, folk mår inte bra, det är för stressigt och slimmat helt enkelt. Produktionen har också förändrats.
Idag jobbar de flesta på företaget med montering, svetsning och logistik. Montörerna servas av s.k. kittare som lämnar fram materialet i precis rätt tid, så att montörerna kan jobba utan avbrott.
– Det har ju alltid kört omkring truckar, men nu har det blivit ett lager som ständigt rör sig i fabriken.
– Förr fick man kanske bygga en truck själv, men nu har arbetet styckats ner till små stationer.
Nu kan en arbetare få montera några få delar om och om igen, den kortaste ”cykeln” är på 54 sekunder. Sedan börjar man om. Exakt samma sak ska göras under nästa minut, och nästa och nästa….
– Det är vansinnigt, tycker vi, och att gå bakåt i utvecklingen. Man har stulit arbetarens svarta låda. Nu behövs inte vårt yrkeskunnande på samma sätt. Jobbet har förenklats, det är som att sätta ihop en Billyhylla från Ikea.
– Det känns nästan som det är en större merit om man har vänt hamburgare i rasande tempo än om man har en yrkesutbildning, säger han.
Märks SD:s aktivitet på jobbet?
– Nu sitter inte jag i varenda fikarum, men klart att man märker det i periferin. Det låter lite som för 25 år sedan, det här snacket om invandrare. Men jag tror att det också handlar om ett allmänt missnöje.
– När Jimmy Åkesson var här i Mjölby under valrörelsen, så gick vi dit för att vända ryggen åt Jimmy, och då såg jag vilka som var där, inte för att vända ryggen till, utan för att lyssna. Och det var tydligt att det var folk ute i marginalen. Kanske förtidspensionärer, långtidsarbetslösa eller långtidssjukskrivna. Folk som egentligen inte har någon glädje av SD:s politik. Deras situation är ett resultat av Moderaternas alla nedskärningar, inte flyktingarna som Åkesson påstår.
– Jag tror inte att var femte svensk är rasist i grund och botten, utan jag tror att det folk som inte känner sig sedda eller hörda.
– Därför tycker jag att det är så viktigt att Vänsterpartiet försöker ta tag i de här klyftorna i samhället.