Det råder en våldskultur inom SiS som särskilt drabbar tvångsplacerade flickor. Att dessa flickor blir utsatta för sexuell kräkning och våld i statens namn är helt oacceptabelt. Det är en rättsskandal, skriver Vänsterpartiets socialpolitiska talesperson Maj Karlsson.
Vid Statens institutionsstyrelses (SiS) ungdomshem tvångsvårdas barn och unga med psykosociala problem. Vårdformen skiljer sig från annan vård av barn och unga, såsom HVB-hem, genom att SiS-hem har särskilda befogenheter vad gäller tvångsmedel. Personalen har enligt lagen rätt att bl.a. kroppsvisitera, ta drogtester och handgripligen föra barn till avskiljningsrum (isolering).
På kort tid har en rad åtskilda rapporter och granskningar visat på allvarliga missförhållanden inom tvångsvården av barn som utförs SiS. Justitieombudsmannen beskriver hur intagna utsätts för tvångsåtgärder utan laglig grund och Ivo visar på omfattande brister och missförhållanden i samtliga SiS verksamheter där flickor vårdas. Dessutom påtalar FN:s barnrättskommitté att det inte ska finnas laglig grund för att utsätta barn för avskiljningar.
Samtidigt har avskiljningar för flickor nästan fördubblats mellan 2019 och 2021, enligt Ivo.
När det inte kunde bli värre visar det sig nu att sexuella kränkningar och våld är ännu vanligare på SiS. Organisationerna Barnrättsbyrån och Childhood har i en rapport dokumenterat vittnesmål från flickor som blivit utsatta. En mycken liten del av klagomålen från flickor som organisationerna mottagit har också inneburit anmälningar från SiS till Ivo. Barnen saknar den tillit som krävs för att våga berätta.
Det råder en våldskultur inom SiS som särskilt drabbar tvångsplacerade flickor. Att dessa flickor blir utsatta för sexuell kräkning och våld i statens namn är helt oacceptabelt. Det är en rättsskandal. Förtroende för denna institutionsvård är mycket lågt och det är nu politikens ansvar att få till genomgripande förändring.
I den verklighetsfrånvända värld som Sverigedemokraterna och regeringen lever i tänker de sig att barn som redan tvångsvårdas med psykosociala problem i stället ska sättas i ungdomsfängelser. I tidöavtalet skriver de att ungdomsfängelser ska ersätta de särskilda ungdomshem som SiS ansvarar för i dag. Ett mer effektivt sätt att kriminalisera barn och unga får man leta efter.
Snarare bör SiS både förebygga och påbörja en förändring av negativa institutionskulturer som leder till att myndigheten i stället ger den vård och behandling som barn med psykosociala problem har rätt till. Barn och unga på SiS behöver även kunna känna att de vågar berätta om våld, övergrepp och kränkningar med vuxna som tar dem på allvar.
Vänsterpartiet tar därför i dag ett initiativ i riksdagens socialutskott för att samla en politisk majoritet bakom förslag som är nödvändiga för att ge barn det skydd och den trygghet som de har rätt till:
- Den svenska tvångsvården för barn bör reformeras från grunden med fokus på vård och behandling.
- Ivo bör få i uppdrag att kraftigt stärka tillsynen och kontrollen av SiS verksamhet.
- Den särskilda befogenheten avskiljning bör avskaffas omgående.