I dag kl. 11.00 höll Nooshi Dadgostar, Ida Gabrielsson och Ilyas Hassan en pressträff där de presenterade en akut väg framåt för att stoppa våldsvågen.
Det finns tider för politiskt tjafs men de är inte nu. Nu behövs nationell samling. Vi har ett mycket allvarligt läge i Sverige. Föräldrar och barn är rädda för vad som händer i deras bostadsområden. Rädsla och misstro inför grannar sprider sig. Är det min port som kommer sprängas i natt? Välfärden och de skyddsnät som ska finnas runt barn som ligger i riskzonen för att hamna i gängens klor har monterats ner. Resultatet av det ser vi nu. Det är ett samhällsmisslyckande.
Ulf Kristersson medgav i förra veckan att regeringen har tappat kontrollen. Nu behöver vi ta tillbaka kontrollen som Ulf Kristersson tappat. Statministern behöver kalla till sig partiledarna, så att vi tillsammans kan gå fram med kraftfulla åtgärder som stryper gängens rekryteringsbas, här och nu.
Vi befinner oss i en nationell kris. Vänsterpartiet föreslår att det ska läggas 10 miljarder i en akutpott med syfte att stoppa våldsvågen. Arbetet ska samordnas och ledas från Regeringskansliet i samverkan med Polismyndigheten och andra viktiga instanser. De olika förslagen ska snabb-beredas i de olika insatsgrupperna som sedan lämnar förslag till ändringar i budgeten. Extra ändringsbudgetar hanteras i finansutskottet.
På presskonferensen presenterades förslag och möjliga åtgärder som de här insatsgrupperna kan fokusera på för att stoppa våldsvågen.
Insatsgrupp A: Trygghet i boendet
Hela samhället behöver vara en del i att skapa trygghet i bostadsområdena. Fler lokala poliser, tillsammans med civilsamhälle och socialtjänst, ska trygga våra bostadsområden. I dag kan brottsoffer stå utan boende när deras lägenhet sprängts i bitar. Våldsvågen är ett samhällsproblem, därför måste samhället ta ett ansvar när det kommer till att kompensera brottsoffer så att de inte drabbas ekonomiskt.
Insatsgrupp B: Socialtjänsten
Vi har skolplikt i Sverige, och är man inte i skolan ska det finnas insatser som får en tillbaka dit. Därför måste socialtjänstens arbete med barn och unga i riskgrupp stärkas avsevärt, med mer resurser. I dagsläget har vi socialsekreterare som ser gängen få ett starkare grepp om ungdomar, men de har för lite resurser att göra något åt det. Därför måste socialtjänsten också stärka samarbetet med skolan, och i områden där man bedömer det nödvändigt behöver socialtjänsten ha en permanent närvaro i skolan. Stödet till familjer i risk kan stärkas upp av ”hemma-hosare” som stärker familjen i hemmet. Regeringen måste intensifiera arbetet med nationell avhopparverksamhet.
Insatsgrupp C: HVB-hemmen
Sedan i augusti har vi känt till de 18 HVB-hem som av polisen pekas ut att ha kriminella kopplingar. Regeringen måste stänga dessa. Alla nya HVB-hem som startas måste drivas i offentlig regi. Det är inte bra att bunta ihop barn med problem tillsammans. Därför behöver arbetet med att få fram fler familjehem intensifieras.
Insatsgrupp D: Skolan
Det måste finnas fler vuxna i skolan. Till exempel fler resurspedagoger, elevassistenter, personal i elevhälsan, medföljande till och från skolan. Lärartätheten i skolor som finns i riskområden måste stärkas, t.ex. införa tvålärarsystem. Alla barn som vill ska vara på fritidshemmen efter skolan. Fritidshemmen är kraftigt eftersatta och behöver förstärkas med mer personal.
Insatsgrupp E: Digital närvaro
Det måste tillskjutas nödvändiga resurser till Polismyndigheten för att stärka närvaron på nätet för att stoppa den digitala rekryteringen. Insatsgruppen bör också se över rättsläget, se till att polisen har rätt verktyg för att stoppa digitala kanaler som rekryteringsverktyg och stärka samarbetet med tech-jättarna.
Här kan du se presskonferensen i efterhand.
Här kan du ladda ner presentationen.