Vänsterpartiet gick idag ihop med Socialdemokraterna och Miljöpartiet för att stoppa Tidöregeringens dråpslag mot Studieförbunden.
Vi måste rädda Studieförbunden, annars riskerar den sista tända skylten som finns kvar i ett annars nedsläckt centrum att försvinna, säger Vasiliki Tsouplaki, Vänsterpartiets kulturpolitiska talesperson.
Enligt regeringens höstbudget ska studieförbundens anslag krympas med 250 miljoner nästa år, 2025 blir det 350 miljoner och 2026 hela 500 miljoner, vilket är mer än 25 procent av anslaget totalt. I nuläget ligger anslagen på cirka 1,8 miljarder kronor.
Oppositionen vill nu att riksdagens kulturutskott kräver att regeringen gör en konsekvensanalys, och redogör för vilka effekter det minskade stödet faktiskt kommer att få.
Ambitionen är tydlig och klar. Regeringens plan måste stoppas.
Vi vill sträcka ut en hand till övriga partier och be dem ta en längre tankepaus. Vänta med att göra stora förändringar i styrningen och bidragsfördelningen till folkbildningen tills frågan är utredd ordentligt sa Vasiliki Tsouplaki, på pressträffen i riksdagen idag, där även Lawen Redar( S) och och Amanda Lind (MP) deltog.
Folkbildningen är en grundläggande del av det svenska samhället och demokratin. På många mindre orter runt om i landet är studieförbunden dessutom helt avgörande för det lokala förenings- och kulturlivet.
Regeringens drastiska nedskärningar av anslagen till folkbildningen vore ett dråpslag mot all denna verksamhet.
Det kommer att få enorma konsekvenser, säger Vasiliki Tsouplaki. Det är viktigt att förstå att studieförbunden ingår i ett ekosystem med resten av föreningssverige. Utöver folkbiblioteken är studieförbunden den enda kulturaktör som finns i landets alla kommuner. När staten nu varken tänker kompensera kommunerna för kostnaderna inom välfärden eller stötta upp civilsamhället kommer många mötesplatser försvinna och på de mindre orterna och i landsbygdskommunerna blir det extra tydligt. Den sista tända skylten som finns kvar i ett annars nedsläckt centrum riskerar att försvinna!
Den svenska folkbildningen måste stärkas, inte nedmonteras, säger Vasiliki Tsouplaki.