Ilyas Hassan från Husby i Stockholm valdes på helgens partistyrelsemöte in i Vänsterpartiets verkställande utskott.
Hur känns det idag, Ilyas Hassan?
–Det känns bra. Stort!
Du är en mycket välkänd och uppskattad person i Husby, men för dem som inte känner dig alls, säg tre saker som utmärker dig.
–Jag vill mycket, jag är bra på att lyssna in och jag är bestämd; jag ger mig inte när det gäller att förändra samhället.
När blev du invald i partistyrelsen? Och hur ser du på arbetet där hittills? Frustrationer? Framgångar?
–Jag blev invald där 2020 efter kongressen, samma där Nooshi blev vald. Det har varit ett privilegium och jag har vidgat mina politiska vyer och lärt mig massor om hur partiet fungerar. Bland det viktigaste jag var med om var när vi fällde regeringen på frågan om marknadshyror. Det betydde också särskilt mycket för mig personligen för jag arbetar ju på Hyresgästföreningen till vardags. Det var en viktig seger!
–En stötesten i PS-arbetet har varit pandemin. Det kändes konstigt att inte kunna åka ut och träffa folk och prata som jag brukar.
Om ditt politiska uppvaknande. Där finns Husbykravallerna 2013, då hundratals bilar sattes i brand efter att en 69-årig man skjutits till döds av polisen. Du var trygghetsvärd under upploppen. Ännu mer avgörande, mordet på din bror Abdirahim Hassan i Somalia. Och så var du med och grundade organisationen Förorten mot våld 2016.
–Det stämmer. Jag blev äldre snabbare än jag annars hade blivit. Jag kom i kontakt med människor som hade det svårt. Man kan säga att omständigheterna och samhällsutvecklingen har gjort mig tvungen att engagera mig.
–Hade vi levt i ett rättvist samhälle, på en planet som frodas och där människor levde jämlika och goda liv hade jag förmodligen gjort något roligare. Men nu viker jag inte från den politiska kampen.
Hur har din syn på våldet i samhället ändrats sedan du startade Förorten mot våld?
–När jag började engagera mig mot våldet var det inte alls lika spritt som idag, när det finns i hela landet. Jag minns att jag kände mig frustrerad över att inte kunna påverka politiken tillräckligt mycket utifrån. Det är viktigt att människor som lever i den här verkligheten också får ta plats. Därför valde jag att bli partipolitiskt aktiv för att kunna påverka och få till en förändring
Vad är det mest avgörande Vänsterpartiet kan göra i nuläget för att förändra situationen och få fler att engagera sig?
–Vi måste vara ute och synas mer på plats, på gator och torg. Vi måste möta folk i ögonhöjd. Vet vi något så är det att folket kommer att organisera sig mot ojämlikhet och orättvisa, och då ska vi vara där.
Vi måste möta folk i ögonhöjd.
–Kampen mot marknadshyrorna är på det sättet ett jättebra exempel på när vi lyckades koppla ihop det aktivistiska och utomparlamentariska med det parlamentariska. Vi kan göra det igen, och igen.
Känner du dig hoppfull?
–Ja, det gör jag faktiskt. Ibland behöver vi nå botten för att det ska vända och gå uppåt, och där är vänstern. Så många människor är frustrerade idag, över Natoprocessen, klyftorna, en regering som urholkar rättsskyddet och spär på stigmatiseringen. Så många är beredda att ta klivet och organisera sig och agera, och rösta på oss. Vänstern fyller ett vakuum.