– Det är ett fantastiskt gäng här i Malmö, man får så mycket support och stöd, allt man behöver för att komma igång, säger Lina Al Nahar, en av Vänsterpartiets nya medlemmar.
Lina Al Nahar är 38 år och bor i Malmö tillsammans med sin man och två barn.
För några månader sedan gick hon med i Vänsterpartiet:
– Jag ville se en förändring. Man blir trött på att bara argumentera med TVn, säger hon.
– När man är missnöjd måste man förändra något själv.
Lina Al Nahar är inte född i Sverige, utan kom hit 1993 från Irak. Då var hon 18 år och hade svåra erfarenheter i bagaget. Så här berättar hon om sin bakgrund i senaste numret av Folkviljan, Vänsterpartiets tidning i Malmö:
”Jag kommer från en kommunistisk familj i Irak. Vi bodde tillsammans med min mors stora familj i staden Karbala, shiamuslimerna Mecka, en mycket religiös stad. Både min mor och min far var ledare inom partiet. Min mor arbetade inom det irakiska kvinnoförbundet.
Mina föräldrar och många andra i partiet lämnade Irak 1977. Det var då Bathpartiet började förföljelsen, tortyren och avrättningarna av kommunister för att göra sig av med all opposition.
Mina föräldrar var två av många som inte kunde resa tillbaka. Och vi i deras familjer som var kvar levde i väntan, på dem och på friheten. De flesta av oss var gamla och barn.
Min mor tog på sig ett uppdrag – att bygga upp ett hemligt nätverk av aktivister – och gick till centrala Irak för att utföra det. Och jag säger att hon gick för det var just vad hon gjorde; till fots från bergen i norra Irak till städerna tillsammans med sina kamrater. Det tog flera dagar. Första gången lyckades min mor med sitt uppdrag. Hon började återupprätta nätverken och kontakterna hon haft tidigare.
Hon kom tillbaka för att utföra ytterligare ett uppdrag. Men denna gång hann hon inte fullfölja det innan hon blev upptäckt och fängslad tillsammans med en annan kvinna och några män. Under flera månader blev de torterade flera gånger om dagen. De avslöjade inget.
Min mor blev avrättad, hängd. Hennes sista ord var: Länge leve socialismen! Det fick min mormor och morfar veta senare genom säkerhetsstyrkorna i staden. Jag fick veta det som elvaåring av min rektor. ”Var inte ledsen barn, hon var en förrädare”, sa hon.
Jag tackade och gick tillbaka till klassrummet. Vi var vana vid att få höra sådant. Vi var vana att inte visa oss svaga. Det skulle de ha gillat och det kunde leda till döden. ”
(Texten är nedkortad.)
Idag arbetar Lina Al Nahar som projektsamordnare och hälsoinformatiker på Arbets- och miljömedicin. Hon har exempelvis genomfört ett projekt där hon besökte ca 150 familjer i Herrgården under tre års tid. Det var barnfamiljer som bodde i lägenheter med fukt och mögelskador och andra inomhusproblem som kackerlackor och dålig ventilation.
– Det var en stor fördel att jag talar arabiska, säger Lina, eftersom väldigt många som bor i Herrgården är just arabisktalande.
Nu arbetar hon med ett nytt projekt ALPIN (Astma- och allergiprevention för nyanlända anhöriginvandrare). Det handlar om att skapa information på nationella nivå till nyanlända familjer med barn som har allergier eller astma.
– De här familjerna vet inte hur de ska göra och som nyanländ har man så många andra problem att ta itu med, säger hon. Projektet genomförs av Arbets- och miljömedicin i Lund och Uppsala tillsammans med Astma- och Allergiförbundet.
Tillsammans med andra arabisktalande kamrater har Lina också startat en facebookgrupp för arabisktalande vänsterpartister :
Vänsterpartiet Malmö på Arabiska حزب اليسار السويدي/ مدينة مالمو/العربية
– Tanken är att den ska riva murarna. Det ska bli en plats både för information och diskussion. Båda på svenska och arabiska.
– Jag vill jobba med integration och feministiska frågor. Jag hoppas kunna bli en bra representant för nya svenskar. Jag vill visa att det går att komma in och vara delaktig i det svenska samhället. Och det är fantastiskt att man kan göra det som kvinna, säger Lina Al Nahar.
Intervju: Losita Garcia
Foto: Vänsterpartiet Malmö Fotogrupp