Sveriges ekonomi går strålande men för väldigt många här märks det inte. Det finns fler svenska miljardärer än någonsin och bankerna gör rekordvinster. Samtidigt finns det så många vanliga löntagare som sliter hårt och ändå aldrig tycks få det bättre. I det välbeställda Askim har man råd med allt större villor – och dessutom skattesubventionerad städning. Samtidigt vet de boende i Angered inte ens om de kan bo kvar hos det allmännyttiga bostadsbolaget eller om deras hem ska tas över av ett riskkapitalbolag.
Gynnat de rika
Många har i dag inte råd att gå till tandläkaren eftersom de vet att det skulle kosta alldeles för mycket. Det finns sjuka som inte får någon sjukpenning och vi har alla berörts av barnen som trots svåra funktionsnedsättningar blir nekade personlig assistans.
Så här har det blivit eftersom svensk politik under många år har gynnat de som redan har mest. Högern har satt dagordningen och klyftorna ökat. De rikaste betalar i dag varken förmögenhetsskatt eller skatt på sina jättelika arv. Dessutom kan de använda en rad avdrag för att betala mindre i skatt. Det är i dag väldigt lönsamt att vara rik.
Därför måste valet i höst handla om en ekonomi för alla, inte bara för de få i den ekonomiska toppen. Det behövs om vi ska vara ett land som håller ihop i stället för att dras isär.
Under de senaste fyra åren har Vänsterpartiet visat att det går att gå åt rätt håll. Vi har fått igenom alltifrån att du nu kan hämta ut gratis läkemedel för barn på apoteket, till satsningar på att bygga billiga hyresrätter. Vi har fått igenom en avdragsrätt för fackavgiften så att det blir billigare att vara med i facket och historiskt stora satsningar på sjukvården, skolan och äldreomsorgen. Många av reformerna minskar också klyftan mellan kvinnor och män. Till exempel går våra höjningar av underhållsstödet framför allt till ensamstående mammor. Våra satsningar på bättre villkor för personalen i välfärden är även det viktig feministisk politik.
Sjuka blir av med sjukpenning
Men det behövs så väldigt mycket mer. Regeringens besparingskrav på sjukförsäkringen gör att sjuka blir av med sin sjukpenning. Det vill vi ta bort – man måste kunna lita på sjukförsäkringen. Reglerna för personlig assistans måste göras om så att det blir den rättighet det är tänkt att vara. Socialdemokraternas uppgörelse med högerpartierna om pensionerna gör att många äldre får alldeles för låga pensioner. Därför vill vi göra om pensionssystemet.
Vi måste också ta tag i tandvården. Att laga tänderna kan i dag kosta oerhört mycket pengar och många går därför inte till tandläkaren över huvud taget. Bland pensionärerna med de lägsta inkomsterna är det nästan var fjärde som bara under det senaste året har avstått från att gå till tandläkaren trots att man har tandproblem. Personer i alla åldrar drabbas av att det är så dyrt.
Vänsterpartiet har därför drivit igenom att tandvårdsbidraget fördubblas och att från nästa år får alla upp till 23 år fri tandvård. Men här behövs en större reform. Vi går därför nu till val på att införa ett ordentligt högkostnadsskydd i tandvården. Det ska inte kosta mer än max 2 000 kronor per år att laga tänderna. Liknande högkostnadsskydd finns i den vanliga vården och borde förstås finnas även när det är tänderna som behöver vård. Det är en fråga om jämlikhet. Bra tänder ska inte vara en klassfråga.
Jag tror det egentligen är få som tycker det är rätt att miljardärer inte betalar någon skatt på sina förmögenheter, samtidigt som så många i Sverige inte har råd att gå till tandläkaren. Ändå är i dag Vänsterpartiet det enda partiet som vill införa en skatt de på stora förmögenheterna. Vi har föreslagit det i budgetförhandlingarna men gång på gång har Socialdemokraterna sagt nej. Därför behöver Vänsterpartiet växa i valet. Vi vill göra en röd skatteväxling. Det innebär sänkt skatt för vanliga löntagare och höjd skatt för spekulanter.
Ett land som håller ihop förutsätter jämlikhet och jämlikhet förutsätter att de rikaste bidrar mer än i dag. Jämlikhet är också nödvändigt för att klara klimatkrisen. När skogarna brinner och temperaturen slår nya rekord känner allt fler hur viktigt det är att vi gör vad vi kan för klimatet. Vi är många som sätter upp solpaneler på taket och funderar ett extra varv på om inte den där flygresan går att ersätta med en tågresa. Men om det i samhällstoppen samtidigt finns en klick affärsmän och annan elit som flyger flera gånger i veckan, då rusar utsläppen på ändå. Det är ett faktum att de rikaste förstör klimatet allra mest. De som har de största utsläppen ska inte få smita undan utan de måste tvärtom ändra sig mest. Det är också en fråga om jämlikhet.
Det fanns en tid när Sverige var världens jämlikaste land. Det var vi eftersom det fanns en politisk vilja till jämlikhet. Men i dag verkar många partier ha glömt vad de en gång stod för. I stället anpassar de sig ängsligt efter de politiska vindar de tror blåser för tillfället. För oss i Vänsterpartiet går däremot strävan efter jämlikhet som en röd tråd genom allt vi gör. Sverige kan återigen bli världens jämlikaste land, men det kräver riktig vänsterpolitik.
Läs debattartikeln av Jonas Sjöstedt i GP.
Jonas Sjöstedt, partiledare Vänsterpartiet