Carina Örgård gick med i partiet i juni 2013.
Tillsammans med en hel del andra personer med medelklassyrken hade hon tröttnat på bilden av en grupp med fokus på den egna plånboken eller nästa köksrenovering. När många egentligen var oroliga över vart samhället var på väg.
– Förra året räckte det inte längre med att passivt se på och vi bildade Medelklassupproret.
Och i Aftonbladet kunde man läsa att: ”Vi är innerligt trötta på att användas som murbräcka för en politik som i våra namn rustar ner den gemensamma välfärden och skadar vårt samhälle i grunden. Så, kära politiker, tack, men nej tack. Nu räcker det!” Det hela avslutades med ”Försvara välfärden” och ”Nej till jobbskatteavdrag”.
– Diskussionerna och arbetet inom Medelklassupproret är spännande och för mig innebar det att en längtan tillbaka till det politiska partiarbetet vaknade, berättar Carina Örgård.
Carina är 43 år, socionom, och arbetar sedan 2006 som behandlare inom Barn- och Ungdomspsykiatrin i de nordostliga stadsdelarna i Göteborg, Angered, Kortedala och Bergsjön. Nu är hon också snart färdig psykoterapeut.
Under dessa år har hon följt de mest utsatta grupperna i samhället: de invandrare som kommit hit som traumatiserade flyktingar och de svenskfödda som har dålig psykisk och fysisk hälsa och som inte släpps in på arbetsmarknaden. Bilden är tydlig, säger hon, dessa människor har blivit allt mer utsatta medan stödet runt dem blivit alltmer skralt och myndigheterna alltmer cyniska i sitt förhållningssätt.
– Jag och mina kollegor är överens om denna bild och vi pratar mycket med varandra om det. Vanmakten hos oss efter förra valet när Alliansen fick sitta kvar var enorm, säger hon.
Som tonåring i ett blått och rasistiskt sent 80- och tidigt 90-tals Sverige var hon aktiv i SSU. Carina hade förtroendeuppdrag i en kommundelsnämnd i Ale kommun där hon då bodde.
– I och med flytten hemifrån till Göteborg var jag tvungen att avsäga mig det och jag kom att fokusera mer på mina egna studier, familjebildning och arbete och gled bort från partiarbete.
– När jag skulle hitta tillbaka till partipolitiken hade jag ändå följt mediernas skildring av politiken intensivt under alla år. Jag sökte också själv information hos partierna och då återstod bara ett parti för mig: Vänsterpartiet. Jag häpnade över att mina åsikter var SÅ identiska med partiprogrammet, säger hon.
– I juni 2013 när jag betalat mitt medlemskap drog det igång. Jag har till min överraskning och glädje börjat lära känna människor som helt skiljer sig ifrån mig vad gäller ålder, utbildning och bakgrund, men som alla har samma ideologiska ställningstagande och som jag har den stora förmånen att få arbeta politiskt med!
– Att gå med i Vänsterpartiet är, helt ärligt, bland det bästa jag gjort!
– Det är bara om vi kämpar målmedvetet tillsammans vi kan bli så starka att vi kan förändra Sverige, och världen, trots de gigantiska motståndarna som äger kapitalet!
Nu kandiderar Carina Örgård till regionfullmäktige i Västra Götalands regionen och är nummer tre på listan. Idag har Vänsterpartiet sju ordinarie.
När hon inte sysslar med politik så gillar Carina att ta riktigt raska promenader, cykla och tränar bodypump. Hon läser mycket.
Carina är gift sedan 26 år och har två tonårskillar på 14 och 18 år tillsammans med sin man, Stefan. De har också en portugisisk vattenhund som heter Teddy. När de har möjlighet vistas de också gärna på sitt torp som ligger i Skrea i Halland.